Gordijneigenschappen
Overgordijnen
Overgordijnen zijn leverbaar in kamerhoge- en breedte stoffen. Van de meeste kamerhoge overgordijnen kun je ook vouwgordijnen laten maken. Vouwgordijnen kunnen tot 400cm breed geleverd worden, van overgordijnstof zijn dat soort breedtes echter niet aan te raden. De bediening van het vouwgordijn wordt dan erg zwaar door het gewicht van de stof.
Breedtestoffen worden in banen aan elkaar gezet waardoor er een vrijwel onzichtbare naad ontstaat. Wil je gordijnen zonder verticale naden kies dan voor kamerhoge stoffen.
Creca mosterd - LDW - verduisterend overgordijn
Mombassa copper - Cachet HH - regulier overgordijn
Binnen de categorie overgordijnen heb je de meeste keuzen in kleuren en patronen. Bij breedtestoffen kan er een patroon in de stof zitten. Daardoor wordt er meestal meer stof gebruikt dan bij een effen gordijn. Dit wordt automatisch berekend door ons bestelsysteem.
Het is mogelijk om overgordijnen te laten voeren met lichtdichte stof, verduisteringsstof of met normale voering. Dit laatste kan gebruikt worden om verkleuren van bv. gordijnen waarin katoen verwerkt is te voorkomen. Ook kan hiervoor gekozen worden als je wil dat aan de buitenzijde van het huis niet zichtbaar is dat er verschillende kleuren overgordijnen gebruikt zijn.
Verduisterende overgordijnen zijn op dit moment erg populair. Ze zijn voorzien van een zwarte tussenlaag en een "gekleurde" voor- en achterzijde. Door deze gordijnen wordt de kamer grotendeels verduisterd. Houdt er rekening mee dat lichte kleuren minder verduisteren dan donkerder tinten.
Annecy copper - Cachet HH - semi-verduisterend overgordijn
Rib Ash - BM Fabrics - verduisterend overgordijn
Als de kamer volledig donker moet zijn kies dan voor lichtdichte voering, dit kan bij alle gordijnen gebruikt worden en heeft een PVC achterzijde waardoor er geen licht meer doorheen kan komen. Bij kamerhoge gordijnen wordt de voering met een lengte naad geleverd, deze is alleen leverbaar als breedtestof. Lichtdichte voering kan niet gewassen worden, de PVC coating laat dan los.
Lichtdichte gordijnstoffen hebben een witte achterzijde die de zon weerkaatst en daardoor warmte reflecteert. Hierdoor blijft het zomers koel in je slaapkamer. Voeringstof is overbodig!
Vitrages
Vitrages zijn dunne, meestal soepele stoffen waar goed doorheen gekeken kan worden. Vanaf buiten zijn vitrages vaak alleen doorzichtig als er binnen licht aan is. Daarom worden deze stoffen meestal gecombineerd met overgordijnen.
Vitrages kunnen vrijwel nooit als vouwgordijn gebruikt worden. Omdat de stof erg dun is gaan de naden vaak "trekken" door het gewicht van de onderlat.
De meest voorkomende soorten vitrage zijn voiles, linnenvoiles, sablé en organza. Over deze soorten vitrage kun je meer informatie vinden in de verklarende woordenlijst.
Huven zwart - Gerster - vitrage
Sable naturel - Egger - vitrage
Inbetweens
De stoffen in de collectie Inbetweens zijn heel geschikt als vouwgordijn. De stoffen hangen soepel, zijn niet te zwaar en zijn meestal kamerhoog.
Rye zand - Gerster - inbetween in linnenlook
Mabru glacier - Ode BM Fabrics - inbetween met 50% natuurlijke materialen
Inbetweens zijn een mengvorm van overgordijnen en vitrages. Ze worden vaak gebruikt in plaats van overgordijnen en vitrages. Voordeel hiervan is dat er minder stof in de kamer hangt en deze dus groter lijkt.
Olympus bronze - Egger - inbetween
Glasgow wine - Cachet HH - transparante inbetween
Tussen Inbetweens zit veel verschil in de dikte van de stoffen. Door sommige inbetweens kan 's avonds nog wel naar binnen gekeken worden als de verlichting aan is. Wil je zeker weten dat je een juiste keuze maakt bestel dan eerst een stofstaal.
Afwerking
De gordijnen worden afgewerkt met een onderzoom of loodveter.
Bij breedtestoffen worden de gordijnen altijd aan de onderzijde afgewerkt met een onderzoom. De stof wordt dan ongeveer 8cm omgeslagen en geblindzoomd zodat de onderzijde afgewerkt is.
Kamerhoge stoffen zijn meestal voorzien van een loodveter, deze worden al bij de productie aan het gordijn gezet. Dit is een verzwaard koord met lood dat met garen aan de onderzijde van het gordijn bevestigd is. Gordijnen voorzien van een loodveter hangen in het algemeen soepeler dan gordijnen met een onderzoom.